Saturday, November 16, 2013

Steelheadai Steelheadai Steelheadai (pirma zhvejyba) 2013

Lashishu sezonas gal ir baigesi, bet tai nereishkia, kad pasibaige mano lashishiniu zhuvu zhvejybos… Juk atejo taip ilgai lauktu Steelhead’u zhvejybos… Lietuvishkai tai butu Plienagalve Lashisha (bent jau taip rasho senosios “Lietuvos Zhuvys”). O realiai tai juk Vaivorykshtinis Upetakis, kuris kaip Shlakis ishplaukia i plachiuosius vandenis (juras, vandenynus, didzhiuosius Amerikes ezherus) ir auga panashiai kaip lashisha…

Tokia vat izhanga, o dabar apie zhvejyba… Tie kurie yra skaite ankstesnius mano zhvejybu aprashymus tikrai nenustebs, standartine pradzhia: - Darbine kelione… Zhinant kad vazhiuosiu ten kur netolimi zhvejybos plotai (valanda kelio), ruoshiuosi ne tik darbo reikalams, bet ir zhvejybai… Darbe reikia buti jau pirmadieni, gerai tik kad apie 11 val dienos. Susiplanuoju laika taip, kad ish namu pajudu pirma valanda nakties, prie upes bunu shvintant (6:30) ir zhvejoju iki 10 ryto. Viskas pagal plana, prie vandens kaip ir planavau atsiduriu laiku. Jau zhvejoja keli zhvejai be manes, vienas ish ju pazhystamas ish pernykschiu zhvejybu, malonu vel pasimatyti ir pasishneketi. Kadangi mano megstamas akmuo uzhintas, stojuosi zhemiau, juk galiu ash gaudyti bet kuriame tos vietos tashke. Po keliu minuchiu ateina dar keletas zhveju, kurie atsistoja dar kazhkiek pasroviui nuo to tashko kur stoviu ash… Pati zhvejyba tokia vangi, negaliu sakyti, kad zhuvis aktyvi, todel shirdis tikrai suvirpa kai po pusvalandzhio zhvejybos kitame valo gale suspurda zhuvis. Tik gaila kad tas dzhiaugsmas trunka tik keliolika sekundzhiu ir po keliu staigesniu judesiu zhuvis plaukia savo keliais pasilikusi mano kabliuka atminimui. Toliau aprashineti ir gilintis i smulkmenas nezhinau ar verta, paminesiu tik isimintinus momentus: 1) pavedzhiotos 3 zhuvys, ish ju dvi nuplauke su kabliukais, o viena kabliuka sugebejo nulauzhti, nors naudoju 0.165mm pavadeli; 2) pazhystamas zhvejas ishtraukia 36 coliu (91.5 cm) steelhead’a. Tai didzhiausias mano gyvai matytas steelheadas, 4cm didesnis uzh mano asmenini rekorda ir tuo pachiu yra rekordas ji ishtraukusio zhvejo. Gaila kad nepadariau tos zhuvies foto. Zhuvis buvo paleista ilgai nos nekankinant.

Galechiau sakyti, kad tos 3.5 val prie vandens buvo savita treniruote ir rankos patikrinimas tam, kas manes laukia ateityje, ir tai tikrai nebutu melas, jei visu mano planu nebutu sugadine darbai… Nesigilinant i smulkmanas manau reiktu pamineti, kad dirbta buvo daug ir ishtrukti prie vandens pavyko tik penktadieni priesh vazhiuojant namo.

Penktadienio ryta truputi po 5 palieku vieshbuti ir vazhiuoju prie upes, dar suspeju stabteleti nusipirkti kabliuku, nes mano atsargos i pabaiga, tuo pachiu prigriebiu ikru maisheliu su savitu pavadinimu “Blue Goo”. I melyna spec. medzhiaga surishti ikriukai apdoroti specifiniu budu. Kaip apdoroti ikrai paaishkinti nesugenesiu, bet apdorojimo metu yra suminkshtintas ikriuko kevalas ir be zhvejojant toks jausmas, kad tas ikriukas per plevele nutekina (ishleidzhia) kazhkiek savo turinio. Keistas dalykas, bet panashu kad poveiki tai turi…

Pagal plana sustoju mashinu stovejimo aikshteleje ir matau, kad be manes ten tik viena mashina. Nedristu dzhiaugtis, nes mano megstamas akmenukas vistiek gali buti uzhimtas. Persirengineju, susidedu shildytuvus i kojines, maunuosi bridkelnes ir apsirenges einu prie vandens. Atejes labai apsidzhiaugiu pamates, kad du zhvejai ish aikshteleje esanchios mashinos stovi pastoviui, ten kur ash gaudzhiau pirmadieni ir akmenukas laisvas. Sveikinuosi su zhvejais ir stojuosi i tashka. Pradzhiai jie i mane zhiurejo nelabai draugishkai, bet idienojus ishsiskyrem kaip draugai.

Pradedu zhvejyba, dar iki 7 ryto pakertu tris zhuvis, ish kuriu viena krante.

Foto daryta su Blicu (pirmoji zhuvis).

Foto daryta be Blico ir dar prieblanda po medzhiais, kokybe geresne nei tikejausi...


Labai gera pradzhia. Kadangi esu prisizhadejes zhuvies, shita pirmoji vazhiuos su manim namo, nes daugiau zhuvu ishtraukti gali nepavykti. Zhemiau esantys zhvejai irgi nesnaudzhia, matau kaip ir jie kazhka pagauna, ar kazhkas nutruksta. Veiksmas vyksta, o tai glosto shirdi.

Pradejau zhvejyba su Oranzhines spalvos ikru maisheliais, kazhkaip esu tos nuomones, kad kol lauke prieblanda, tol reikia kazhko ryshkesnio, kad patraukti zhuvies demesi. O va labiau prashvitus, reikia meginti ir kitas spalvas, nes ryshkios spalvos gali zhuvi ir baidyti, ypach jei zhuvis neaktyvi. Nors Oranzhine spalva ir veikia, bet nusprendzhiu ishbandyti ir Blue Goo, per daug apie juos prisiklauses/prisiskaites internete, todel bandau savo “slapta ginkla”.

Tie Blue Goo tikrai veikia, zhuvis ju nesibaido, o ir tikrai bando juos sudoroti (gaila neturiu kokybishkos foto kur matyti pats melynas ikru maishelis):

Blue Goo auka (antroji ishtraukta zhuvis).

Vis dar ta pati antroji zhuvis.

Dar viena Blue Goo auka (trechioji zhuvis).


Dar buvau pakirtes grazhu Brown Trout (Shlaki) tik jis po kojomis nutruko. Labai gaila, nes kolkas grazhaus shlakio dar nesu ishtraukes, vis mazhiukai pasitaiko.

Po kurio laiko “melynieji” ikru maisheliai pasibaigia, turiu kitu spalvu, bet nusprendzhiu paekspermentuoti su naujo tipo muselemis, kurias susirishau tik priesh savaite visai atsitiktinai rades modeli internete. Mano nustebimui, pirmas metimas ir kitam valo gale jau spurda zhuvis ir po shiokios tokios kovos ji krante.

Pirmoji museles auka - gaila foto nekokybishka (ketvirta zhuvis).

Musele nelabai matosi, bet gal ir gerai, mazhiau reklamos ;) :D


Antras metimas ir vel dideliam mano nustebimui musele griebia zhuvis. Gaila tik kad ishtraukti nepavyks, po netrumpos kovos zhuvis nuplaukia su musele. Tai greichiausiai mano klaida, nes patingejau pakeisti pavadeli ir persirishti. Po pirmos zhuvies valas jau galejo buti pavarges ir/ar pazheistas. Museles modelis tikrai veikia, be to ir spalvu kombinacija jau patikrinta pernai.

Diena prie upes tikrai keista, jei pastoviai metai ta pati masala, kibimo nera, bet tik pakeitus spalva, ar museles modeli, vienu ish pirmu metimu sulauki kibimo. Buvo tikrai pats tas vadinamasis “poligonas” ishbandyti tam kas veikia, o veike beveik viskas. Gal esme buvo ne tai ka nauddoji masalui, o tai kaip sugebi ji pateikti zhuviai.

Penktoji zhuvis, musele guli kazhkur foto pakrashtyje ;)

Penktoji zhuvis...


Tai va per visa diena sugebu pavedzhioti 24 zhuvis, ish kuriu 7 pasiguldau po kojomis ir padarau joms foto sesija. Galiu sakyti, kad diena buvo tikrai ispudinga, ir atsigriebiau uzh tas tris nutrukusias pirmadienio “treniruotes” metu ;)

Vis nenorejo pozuoti...

Speju kad tai Skamania Steelhead (sheshtoji zhuvis)
Sheshtoji zhuvis, su nukirptu priekiniu peleku, taip pat jos galva truputi didesne. Ir "vaiskchiojo" uzhkibus truputi kitaip, dare daug daugiau "zhvakiu" ir prieshinosi iki paskutinio... Tai visi pozhymiai vadinamojo Skamania Steelhead. Skamania Steelhead atmaina skiriasi nuo kitu tuo, kad plaukia nershti i upes vasaros viduryje, ne taip kaip standartiniai steelhedai nersia ankstyva pavasari.

Zhuvi gaudzhiau ne ash vienas, zhvejai kuriuos radau prie upes taip pat pagavo, veliau ateje irgi sugebejo pagauti po kelias zhuvis, taip pat praplaukianchios valtys ishprashe kelias zhuvis ish musu standartiniu tashku.

Ir pabaigai paskutionio grazhuolio foto:


Ko gero grazhiausia dienos zhuvis - septintoji...

Septintoji zhuvis...
Visos zhuvis ishskyrus paskutiniaja paleistos ir laimingai gyvena toliau (jei kas nors kitkas ju dar nesugavo) ;)

No comments:

Post a Comment